Toekomst van ons Vak: Energieneutrale woningen

Onze samenleving speelt steeds meer in op duurzaamheid en duurzaam wonen. Het binnenklimaat en comfortabel leven spelen hierbij een grote rol. Er zijn steeds meer mensen die hun woning energieneutraal willen maken. Hoe gaat deze trend zich verder ontwikkelen en wat zijn de gevolgen voor ons vak?

Er zal steeds meer vanuit één totaalconcept samengewerkt worden tussen projectontwikkelaars, adviseurs, aannemers, installateurs en leveranciers. Wanneer alle componenten
namelijk op elkaar af worden gestemd, zullen ze elkaar versterken. Niet de verschillende partijen en leveranciers, maar de woning en het comfort van de bewoners zijn het uitgangspunt. Per woning wordt gekeken naar het energieverbruik, de investering en de gegarandeerde energiebesparing die aanpassingen op kunnen leveren.  Een woning energieneutraal maken, met Nul op de Meter, is een grote investering, dus dat vraagt om een gedegen aanpak.
 
 

Op dit moment is het voor individuele woningeigenaren nog moeilijk om een partij te vinden die alleen hun woning vanuit een totaalconcept-aanpak kunnen verduurzamen. Maar in de projectbouw, bijvoorbeeld bij woningcorporaties, wordt er al wel vanuit een totaalconcept gewerkt. Hier wordt op voorhand immers gekeken of alle benodigde componenten bij elkaar passen. De kosten van het opzetten van het concept kunnen verdeeld worden over het gehele project. Stichting Happy Balance heeft een concept ontwikkeld waardoor Nul op de Meter gerealiseerd kan worden. De woning wordt duurzaam en zorgt voor een comfortabel leefklimaat. Het healthy ageing verhaal is hierbij een belangrijke factor. De waarde van de woning neemt ook toe door deze transformatie. Naast het wegvallen van de energienota zorgt dit concept, door de slimme technologie, ervoor dat mensen langer zelfstandig in een eigen woning kunnen wonen.

 

 

Events / Acties

Referenties

  • TD 27/09
  • Vakbeurs 11-09
  • TU Boot
  • Energiesprong
  • Brug Unilever
  • Glorieux
  • Porsche Centrum