Basisschool Eschmarke

Aanvullende informatie

Architect
Adviseur
4Green
Opdrachtgever
Koe Enschede
Installateur
Velo van der Bij
Oplevering
19-10-2011
Producten

Het besparen van energie en de bewustwording van het milieu zijn onderwerpen die ons van kinds af aan moeten worden bijgebracht. 4Green heeft met deze ideeën in haar achterhoofd een concept bedacht dat toegepast kan worden op scholen, waarbij een frisse school, energiebesparing en milieubewustwording centraal staan.

Op 19 oktober 2011 wordt in Enschede de verbouwde Interconfessionele Basisschool ‘De Eschmarke’ heropend. De verbouwing, waarbij het 4Green schoolconcept is toegepast, is een grote ingreep geweest voor het gebouw, dat geplaagd werd door een muffe lucht en slechte ventilatie.

In totaal zijn negen klaslokalen en drie kantoren aangepakt. In deze ruimtes is het Jaga Hybrid systeem toegepast. Deze vraaggestuurde combinatie van verwarming en ventilatie zorgt voor de juiste luchtkwaliteit op ieder moment.

Het Hybrid systeem bestaat uit diverse onderdelen. In een bestaande Jaga Low H2O-radiator kan een zogeheten Refresh Unit worden ingebouwd. Deze zuigt vrijwel geluidloos buitenlucht aan die – geheel gefilterd, tot een aangename temperatuur opgewarmd en zonder buitengeluiden – het lokaal wordt
binnengeleid. De radiatoren worden door middel van klep sturing, via de Green Wire, geopend of gesloten op warmte vraag. Door de warmte in het lokaal stijgt de lucht langzaam op om, samen met onderweg opgepikte CO2 en muffe luchtjes, aan de andere kant van het lokaal via afzuigroosters de ruimte weer te verlaten. De afzuiging werkt door middel van warmte terugwinning via een WP die dan weer de restwarmte van de school terug brengt naar de radiatoren.

Eén CO2-sensor per lokaal meet constant de kwaliteit van de binnenlucht. Via de zogeheten Green Wire en BUS Controller is alle aangesloten apparatuur met elkaar verbonden en worden meetgegevens uitgewisseld. De Decentrale afzuiging per lokaal wordt via een VAV klepsturing op basis van het CO2-gehalte geopend ofgesloten. De Temp sensor in de CO2 sensor wordt gebruikt om de CV installatie aan te sturen. Ook wordt de zonwering via de Green Wire gestuurd op basis van zon inval en licht intensiteit. De LED verlichting wordt gestuurd door middel van Lux meting dat ook via de Green Wire gaat.

In de hal van de school wordt een soort dashboard opgehangen waarop te zien is hoe schoon de lucht is en hoeveel energie er wordt verbruikt. Dit om de kinderen milieubewust te laten worden. De energiebesparing bij dit systeem loopt dan ook op tot 31%! Verder kan men alles uitlezen op internet, hierdoor is het ook voor de ouders toegankelijk en kunnen zij zien in welke schone school hun kinderen les krijgen.

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Eschmarke
  • Majella school
  • Bennekom
  • Vleuterweide