Burgerweeshuis

Aanvullende informatie

Architect
Wessel de Jonge Architecten
Adviseur
Hans van Dam adviseur
Opdrachtgever
Burgerweeshuis VOF
Installateur
Klimaatservice en Elektroservice Holland BV
Oplevering
oktober 2017
Producten

Dit najaar werd het project Burgerweeshuis in Amsterdam opgeleverd als nieuw regiokantoor voor Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Project Development). Burgerweeshuis is een monument pand, ontworpen in 1960 door architect Aldo van Eyck als modulair bouwsysteem. Het Burgerweeshuis ligt op een toplocatie bij het Olympisch Stadion aan de rand van de ring A10 langs de Zuidas. Het gebouw is compleet gerenoveerd. Tijdens het gehele renovatieproces is Jaga nauw betrokken geweest.

Toen bekend werd dat een groot deel van het gebouw (3.000m2) als nieuw kantoor ging dienen voor BPD is adviseur Hans van Dam gevraagd advies uit te brengen. Als snel werd Jaga betrokken in de plannen en gevraagd om mee te denken over duurzame oplossingen die toegepast konden worden tijdens de renovatie van dit monumentale pand.

In oude staat

Samen met Installatiebedrijf Klimaatservice en Elektroservice Holland BV is voor het gehele pand een voorstel gemaakt met betrekking tot de mogelijk duurzame installaties. Het behoud van de originele eigenschappen van het pand uit 1959 stond daarbij voorop. Het pand is namelijk in zijn geheel in oude staat teruggebracht. Met als basis een warmte-koudeopslag, een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem, in dit geval een 300 meter diepe bron. De techniek wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en/of te koelen. Door middel van LBK (lucht behandeling kast) wordt in het gebouw geconditioneerde lucht verwarmd, gekoeld en geventileerd. De monumentenbeglazing beschikt over matige isolatie en daarom was het gebruik van LBK een voorwaarde. Zo wordt per ruimte een eigen comfort gerealiseerd van ± 2 graden en wordt koudeval van de stalen kozijnen voorkomen.

Verwarmen en koelen

Er moest rekening worden gehouden met de geluidsnorm, duurzaamheidseisen en designwensen in het pand en daarom heeft Jaga gekozen voor installatie van de Freedom Clima. Deze vrijstaande radiator biedt de ecologische Jaga Hybrid technologie in zijn meest compacte vorm in combinatie met elke energiebron. Deze radiator kan verwarmen en koelen en is standaard voorzien van een condensafvoer. Het is een robuuste radiator met uniek design. Ondanks de compacte afmetingen presteert deze beter dan grote klassieke systemen en kan hij heel eenvoudig geïntegreerd worden in elk interieur.

 

Foto's: © Adriaan van Dam

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Brug Unilever
  • Botlek
  • CJG Zutphen
  • Raad v State