De Brug van Unilever

Aanvullende informatie

Architect
JHK Architecten
Adviseur
Opdrachtgever
Dura Bouw Rotterdam BV
Installateur
Unica Installatiegroep
Oplevering
april 2005
Producten

Kantoorgebouw De Brug van Unilever, Rotterdam

Kantoorgebouw De Brug van unilever Bestfoods Nederland in Rotterdam heeft landelijke bekendheid vanwege de bijzondere architectuur en de prominente ligging aan de Maas. Wat velen echter niet weten, is dat het pand een schoolvoorbeeld is van de toepassing van lagetemperatuurverwarming (LTV, door Low-H2O techniek) in combinatie met radiatoren. Sterker nog: er komt geen wand- of vloerverwarming aan te pas. Het gebruik van uitsluitend LTV-radiatoren van Jaga is samen met de plafondkoeling voldoende voor een aangenaam binnenklimaat.

Al bij de ontwikkeling van het gebouw in 2001 werd bepaald dat duurzaamheid centraal moest staan in het project, ook bij het verwarmen en koelen. Geen eenvoudige opgave, want de stalen constructie met 15.000 m² kantoorruimte, verdeeld over vier verdiepingen, heeft gevels die vrijwel uitsluitend uit (HR++-)glas bestaan. De oplossing werd gevonden in het toepassen van LTV-radiatoren die de koudeval van de ramen geheel opvangen: de Mini van Jaga, specialist in klimaatbeheersingsoplossingen.
 

Vrijstaande Mini’s
Op alle verdiepingen staan vrijstaande Mini’s langs de ramen. Door dit kleine type LTV-radiatoren te gebruiken, blijft het zicht naar buiten toe vrijwel onbeperkt. Toch is het formaat voldoende om alle koude af te vangen die van de ramen komt, zodat binnen altijd een aangenaam klimaat heerst. In het gebouw wordt dan razendsnel geschakeld tussen verwarming en koeling. Omdat de Mini’s na uitschakeling geen nastraling hebben, is de snelle overschakeling geen enkel probleem. Zowel de LTV-radiatoren als de aparte plafondkoeling maakt gebruik van water uit de Maas, dat via een warmtepomp op de juiste temperatuur wordt gebracht.

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Rode Olifant
  • Galerijwoningen
  • Jan Lelsstr.
  • SSGN Nijmegen