Energiesprong, Montferland

Aanvullende informatie

Architect
Adviseur
HV Technical Consultancy BV
Opdrachtgever
Installateur
Ordelman & Dijkman Installaties B.V. Hengelo Gld.
Oplevering
December 2012
Producten

Deze zeer energiezuinige woningen konden worden gebouwd dankzij een ambitieuze samenwerking tussen woningstichting, overheden, bedrijven, onderwijs en (toekomstige) bewoners. De eerste woningen zijn in december 2012 opgeleverd.

De woningen zijn uitermate energiezuinig tot zelfs energieneutraal. Zo zijn ze zeer goed geïsoleerd door het gebruik van drievoudige beglazing. Het verwarmen en koelen in de woningen gebeurt via lagetemperatuurverwarming. Daarnaast is er een douche met warmteterugwinning en zijn er pv-panelen geïnstalleerd.

In de woningen zijn Low H2O-radiatoren van Jaga toegepast: de Strada met Dynamic Boost Effect. Low H2O-radiatoren beschikken over een supergeleidende en ultrasnelle warmtewisselaar. Dit resulteert in een lager energieverbruik en maximale warmteafgifte. De combinatie met Dynamic Boost Effect zorgt voor een warmteopbrengst die tot driemaal hoger is dan die van een traditionele radiator met dezelfde afmetingen. Daarnaast hebben deze radiatoren een erg lange levensduur en zijn er, mede door de kleine afmetingen, voor de productie ervan veel minder grondstoffen nodig.

Het project in Montferland houdt niet op bij de bouw van de energiezuinige woningen. Er wordt ook aandacht besteed aan het energieverbruik van huishoudelijke apparatuur. Bewoners, zowel eigenaren als huurders, krijgen een actieve rol in het monitoringstraject. Het doel is om mensen bewust te maken van hun eigen positieve invloed op de daling van het energieverbruik en daarmee de energierekening.
 

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Botlek
  • Vleuterweide
  • Council House
  • Galerijwoningen