Ingenhouszhof

Aanvullende informatie

Architect
Adviseur
Opdrachtgever
AIG Careconcepts
Installateur
INCO
Oplevering
Eind 2015
Producten

Prettiger (leef)klimaat voor minder geld

 

Het eerste bouwplan voorzag in een traditionele ventilatie- en warmte-installatie. Maar dit plan had als probleem dat er luchtkanalen door de gangen zouden komen, waardoor de netto hoogte op slechts 205 cm zou komen. Omdat dit niet acceptabel was, werd er gezocht naar een andere oplossing. 

Zes functies in één

Technisch projectmanager van het zorgcomplex, Simon Loete, had het nieuwe Jaga Briza Fresh-systeem op een beurs gezien en opperde dit systeem als mogelijke geschikte oplossing. Jan Verdonck van Jaga: “Dit systeem verwarmt, koelt en ventileert op basis van luchtkwaliteit.Het is voor het eerst dat we dit systeem toepassen in zo’n groot renovatieproject.” De toegepaste Jaga Briza Fresh is ontwikkeld samen met ClimaRad. Hierdoor is er sprake van de juiste afstemming tussen energiezuinige ventilatie en verwarming. “Het systeem combineert zes functies”, legt Verdonck uit: “Verwarmen, ventileren, de binnenluchtkwaliteit regelen, de buitenlucht filteren, zorgen voor de decentrale WTW én koelen.” De Jaga Briza Fresh maakt gebruik van een tegenstroom lucht/lucht warmtewisselaar. Deze onttrekt warmte aan de afvoerlucht, voordat deze uit de woning wegstroomt. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan de binnenkomende verse buitenlucht. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie en geeft een comfortabele luchtstroom voor de bewoners.

Slimme radiator 

De Briza Fresh bevat een warmtewisselaar die snel op temperatuur is. Deze aluminium warmtewisselaar geeft de warmte direct af aan de kamer. Verdonck: “De ketel warmt dus zeer snel op. Bewoners kunnen de radiator ‘s morgens gerust twintig minuten later aanzetten.” De radiatoren van de Briza Fresh spelen in op de omstandigheden door continu de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid te meten. Een te hoge luchtvochtigheid wordt door verschillende sensoren gedetecteerd en door middel van ventilatie gereduceerd. Bovendien kan de Briza Fresh koelen dankzij de dynamische warmtewisselaar in combinatie met intelligente ventilatoren die de koeling en verwarming onmiddellijk door de ruimte verspreiden. Het systeem kan hierdoor zeer snel op temperatuurschommelingen reageren. “De Briza Fresh zorgt ook in de appartementen zelf voor koelcapaciteit. Door hetzelfde leidingsysteem stroomt namelijk ook koud water. Er was dus geen apart systeem nodig. Dat was een flinke besparing en dus een interessante optie.”

 

 

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Duinzicht
  • Brug Unilever
  • Majella school
  • AE A'dam