Medisch Centrum Lopik

Aanvullende informatie

Architect
Adviseur
S2H Raadgevend Ingenieurs
Opdrachtgever
Woningbouwvereniging Lopik
Installateur
Derko Installatietechniek
Oplevering
Februari 2012
Producten

In Lopik, aan het Beatrixplantsoen, is een splinternieuw Medisch Centrum gebouwd waar men terecht kan voor verschillende disciplines, zoals de apotheek, huisartsen, fysiotherapie en de thuiszorg. Binnen dit moderne gebouw zijn verschillende ruimtes voorzien van slimme en energiezuinige systemen en installaties. Zo beschikt elke ruimte over automatische verlichting en zijn alle ruimtes voorzien van een passende verwarmings-, koelings- en ventilatieoplossing.

Jaga Hybrid Solutions

Voor het Medisch Centrum in Lopik is gekozen om gebruik te maken van de Jaga Hybrid Solutions, ideale toestellen voor zorgcentra. De Hybrids beschikken over de mogelijkheid om te ventileren, verwarmen én koelen (actieve koeling). Deze duurzame en energieverantwoorde installatie zorgt het hele jaar rond voor de juiste temperatuur. Koeling in de zomer en verwarming in de winter. Daarnaast zorgt gedurende alle seizoenen deze installatie voor voldoende ventilatie. In elke ruimte van het Medisch Centrum hangt een CO₂-sensor die, bij een te hoog CO₂-gehalte, het systeem aanstuurt tot extra ventilatie. Zo is er altijd verse lucht wanneer het nodig is en is er geen energieverspilling door onnodige ventilatie. Door middel van het zogenaamde “bus systeem” staat alles, met betrekking tot het binnenklimaat, met elkaar in contact en wordt alles in balans gehouden.

Voor deze energieverantwoorde installatie is gebruik gemaakt van een warmtepomp. Deze warmtepomp werkt met een zogenoemde open bron, wat betekent dat er met grondwater gewerkt wordt in plaats van gesloten leidingen in de bodem. Op vijftig meter diepte onder het Medisch Centrum wordt het grondwater uit één laag onttrokken en weer teruggepompt naar een andere laag. In de zomer pompt de installatie koud water uit de grond voor de koeling in het gebouw. Er gaat weer warm water terug, dat in de winter voor de verwarming zorgt.

 

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Medisch Centrum
  • De Vloot
  • Botlek
  • Rode Olifant