NOM-woning Amersfoort

Aanvullende informatie

Architect
Adviseur
Seinen Projectontwikkeling
Opdrachtgever
Amersfoort 033
Installateur
Oplevering
2016
Producten

De buurtbewoners uit de wijk Soesterkwartier in Amersfoort zijn al een aantal jaar bezig om de wijk duurzamer te maken. Door een prijsvraag van Amersfoort 033 werd vorig jaar het huis van één van de buurtbewoners gerenoveerd naar Nul op de Meter. Bart Happé en Marieke van Krugten waren de gelukkigen en mochten hun jaren ’30 woning laten renoveren naar een modelwoning met Nul op de Meter. Dit gehele project is gefinancierd door crowdfunding. 


Nul op de Meter

In het crowdfunding project in Amersfoort zitten verschillende partijen waaronder Seinen Projectontwikkeling en Jaga. Wij vroegen Jan Nieuwveld van Seinen Projectontwikkeling wat er tijdens de renovatie is gebeurd om Nul op de Meter te realiseren. Nieuwveld: “Dit was een mooie renovatie om stap voor stap te tonen wat je in een woning kunt doen om deze energieneutraal, met Nul op de Meter te maken. We zijn begonnen met de bodem-, gevel-, en dakisolatie en kierafdichting. Er zijn nieuwe kozijnen met beglazing geplaatst. Het dak is voorzien van een compleet zonnepanelensysteem. Dit systeem is dakpansgewijs zo strak mogelijk weggelegd dat we geen gebruik hoefden te maken van dakpannen. In de woning zijn Strada radiatoren met het Oxygen2 systeem van Jaga gecombineerd en is er mechanische ventilatie toegepast voor de afvoer. Voor de convectoren en het tapwater is er een warmtepomp geplaatst.”
 
Een prettig binnenklimaat
Bart en Marieke wonen sinds dit voorjaar in hun gerenoveerde woning en zijn zeer positief over de renovatie. Bart: “Het is natuurlijk bijzonder dat je via een prijsvraag uitgekozen wordt om aan dit project deel te mogen nemen. Uiteraard heeft het voor- en nadelen, we hebben altijd onze wensen uitgesproken maar soms moet je concessies doen om het juiste rendement te behalen. Het is natuurlijk een karakteristieke woning, dus enkele oude elementen konden we niet terug laten komen. Over het binnenklimaat zijn we erg tevreden. Door de juiste combinatie van isolatie, de Low-H20 radiatoren en Oxygen2 van Jaga hebben we geen tocht en koude lucht in huis. Het is heel gaaf om dit project zelf te mogen ervaren, over een aantal maanden kunnen we de eerste conclusies omtrent energieverbruik trekken. Ik hoop dat deze woning een voorbeeld is voor de rest van de wijk!”
 

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Energiesprong
  • Porsche Centrum
  • Rode Olifant
  • Acaciapark