SSGN Nijmegen

Aanvullende informatie

Architect
Factor Architecten
Adviseur
S2H raadgevende ingenieurs b.v.
Opdrachtgever
SSGN Nijmegen
Installateur
Megens Installaties Druten
Oplevering
December 2010
Producten

SSGN Nijmegen

Het gebouw van de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen is een typisch product van het midden jaren ‘70 van de vorige eeuw. Net zo oud als het gebouw was ook het verwarmings- en ventilatiesysteem van de school. Het feit dat de installatie geheel was afgeschreven en het gebouw niet goed was geïsoleerd, in combinatie met zorgelijke resultaten van een enkele jaren eerder gehouden onderzoek naar de luchtkwaliteit in de lokalen, leidde tot de conclusie dat een ingreep nodig was.

De oplossing werd gevonden in Jaga Hybrid Solutions, een combinatiesysteem van verwarming, ventilatie en (optionele) koeling dat kan worden aangesloten op bestaande leidingen en dat de verse ventilatielucht per radiator rechtstreeks via de buitenmuur aantrekt. Basis van het systeem zijn de Oxygen-units die de oude paneelradiatoren vervangen. Met een ventilator wordt van buiten verse lucht aangezogen die indien nodig door de radiator op temperatuur wordt gebracht. In de behuizing van de Oxygen-units zit ook het Jaga DBE systeem waar kleine ventilatoren ervoor zorgen dat het lokaal nog sneller op temperatuur is.

Het Jaga Hybrid Solutions werkt volgens het principe van verdringingsventilatie. Bestuurd door een controller en een ventilatiestrategie, hierdoor garandeert het systeem de jusite kwaliteit van de binnenlucht op een energievriendelijke manier. Bij verdringingsventilatie wordt de lucht laag en koel toegevoerd waarna deze door de warmte van personen en apparatuur stijgt richting afvoer. Hiermee wordt ook de vervuilde lucht effectief afgevoerd.  Doordat de ventilatieverliezen hierdoor veel lager liggen zal ook het warmteverlies een stuk lager zijn.
 

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Porsche Centrum
  • SSGN Nijmegen
  • AE A'dam
  • Council House