Ventilatie-uitdaging jaren '30 woning naar Nul op de Meter

Aanvullende informatie

Architect
Adviseur
Opdrachtgever
Joris Thijssen
Installateur
Seinenergie
Oplevering
07-2017
Producten

Het klimaat verandert ingrijpend. Dit komt onder andere doordat we te veel energie verbruiken en de oerbossen vernietigen. We pompen daardoor grote hoeveelheden co2 de atmosfeer in. We zien daar nu al gevolgen van, zoals de stijgende zeeën, droogtes en overstromingen, maar dit zal in de toekomst erger worden. Greenpeace zet zich in voor een gezonder milieu.

 

‘Als directeur van Greenpeace ben ik erop gebrand een zo groot mogelijke bijdrage aan het milieu te leveren. Een woning met nul op de meter is voor mij dus vanzelfsprekend.’

 

Voor de directeur van Greenpeace, Joris Thijssen, was het dus ook niet meer dan normaal om bij de keuze voor een nieuwe woning voor nul op de meter te gaan. Samen met zijn gezin ruilde hij hartje Amsterdam in, om een jaren ’30 woning in Muiderberg te verbouwen naar hun energie neutrale droomhuis. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen met dit renovatieproject.

 

Laten adviseren

Joris Thijssen: “Bij onze zoektocht naar een nieuwe woning wisten we direct dat het een woning moest zijn die we konden verbouwen naar nul op de meter. Door te kiezen voor schone energie en die slim te gebruiken, kunnen we allemaal een steentje bijdragen om de klimaatverandering stoppen. Door mijn werk bij Greenpeace weet ik wel het een en ander van duurzaam wonen, maar de details ken ik natuurlijk niet. Daarom vroegen wij advies aan Jan Nieuwveld van Seinenergie. Door de open communicatie werden wij goed betrokken bij het project. Erg leuk dat gepuzzel met hem om het huis mooi en duurzaam te verbouwen.”

 

Duurzame keuzes

Er zijn heel wat stappen nodig om een huis te verbouwen naar nul op de meter en daarbij zijn de wensen van de consument van belang. Eind december 2016 hee  Joris het huis gekocht en in maart 2017 is de aannemer begonnen de woning te strippen. Hij vertelt: “De buitengevel en het dak zijn geïsoleerd met het milieuvriendelijke product Metisse, spijkerbroekenkatoen dat vermalen is tot isolatiemateriaal. Doordat Metisse soepel is werd de kierdichting meteen meegenomen. Een mooi product dat past bij de ‘cradle to cradle’- visie. Overal zijn al bestaande kozijnen met hoogwaardig isolatieglas geplaatst en er is in de hele woning ventilatie aangebracht. Hiervoor is o.a. de Oxygen2 in combinatie met de Strada gebruikt. De benedenverdieping wordt in de basis verwarmd door vloerverwarming, de slaapkamers worden verwarmd door Strada’s, waardoor per ruimte flexibel op de warmtevraag gereageerd kan worden. Er is een warmtepomp op lucht geplaatst. Op het dak worden zonnepanelen geïnstalleerd en in het huis wordt gedoucht met de upfall shower. Een douche waarbij het gebruikte water continu wordt gefilterd, gezuiverd, verwarmd én wordt ververst.”

 

Trots

Joris sluit af: “in de zomer zijn we in het huis gaan wonen. Het hele gezin is heel erg tevreden. De zonen van 5 en 7 genieten van de ruimte en groene omgeving. En mijn vriendin en ik zijn trots omdat we er in geslaagd zijn een origineel jaren ‘30 woning redelijk binnen budget te verbouwen naar nul op de meter met duurzame materialen!”

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Porsche Centrum
  • Majella school
  • Dahliastraat
  • Portiekflats