Printvriendelijke versie

Bij woningcorporaties staan duurzaam, betaalbaar en goed wonen hoog in het vaandel. Tijdige renovatie van woningen is daarom erg belangrijk. 52,9% van alle Nederlandse woningen is gebouwd na 1971 en een groot deel daarvan is toe aan een eerste renovatie. Vervanging van isolatie en cv-ketel is daarbij vanzelfsprekend. Maar wordt er ook aan de radiatoren gedacht?

Isolatie staat voorop

De eerste stap tijdens een renovatie is vaak het verbeteren van de isolatie. De woning wordt voorzien van energiebesparend HR++-glas, daken worden (opnieuw) geïsoleerd en kozijnen waar nodig vervangen. De energievraag zal hierdoor fors dalen. Om de energiebesparing compleet te maken, wordt er vaak een condenserende, energiezuinige HR-ketel geplaatst.

Tegenvallende energiebesparing

Woningcorporaties willen zo min mogelijk aanpassingen in de woning zelf. Daarom worden de radiatoren dikwijls niet vervangen. De energiebesparing blijkt dan later tegen te vallen. Dit is niet vreemd als u bedenkt dat de oude radiatoren niet kunnen werken met de lagere keteltemperaturen van een moderne HR-ketel. Bestaande radiatoren zijn bedoeld voor een temperatuursregime van 90/70/20°C. En als de oude ketel wordt vervangen door een moderne HR-ketel met een veel lagere keteltemperatuur, kunnen de radiatoren de ruimtes niet meer voldoende verwarmen. De HR-ketel zal dan op hogere temperaturen moeten draaien en kan zo de beloofde energiebesparing niet waarmaken.

De oplossing: Jaga LT-radiatoren voor laagtemperatuurverwarming (LTV)

De oplossing is simpel: vervang tijdens de renovatie oude radiatoren door Jaga Low-H2O (lt-)radiatoren voor laag temperatuursverwarming (LTV). Hierdoor kan de cv-installatie optimaal werken en wordt veel energie bespaard. Beter voor de bewoners én het milieu!

Een HR-ketel op lage temperaturen (bijvoorbeeld 55/45/20°C) en Jaga Low-H2O radiatoren leveren samen al een forse energiebesparing op. Eventueel kunnen de radiatoren worden uitgevoerd met een Oxygen-ventilatie-unit. Als de woning geïsoleerd wordt, wordt een goede ventilatievoorziening een must voor optimaal wooncomfort. De oude natuurlijke ventilatie zal niet meer voldoen. In dat geval is mechanische toevoer noodzakelijk. Met het Jaga Oxygen-systeem is er geen apart leidingstelsel nodig, waardoor het heel goed toepasbaar is in renovatieprojecten. Met een minimale extra aanpassing wordt de woning nog duurzamer!

De Jaga ltv-radiatoren Basic, Tempo, Strada, Linea Plus, Sentinel, Cocoon of Maxi zijn toepasbaar in renovatieprojecten.

EPA-rapporten

In de brochure Energiebesparing in renovatie worden twee tabellen weergegeven, welke de hoeveelheid bespaarde energie door het plaatsen van Jaga-radiatoren weergeven. Als voorbeeld zijn hier de EPA-referentierijwoning en -galerijwoning genomen, de volledige rapporten kunt u hieronder downloaden:

EPA-rapport galerijwoning

EPA-rapport rijwoning

Referenties

Het appartementencomplex Duinzicht is begin 2010 volledig gerenoveerd door woningbouwvereniging Hoek van Holland. Hierbij werd de collectieve CV-installatie vervangen door individuele CV-installaties met HR-combiketels, werkend op een lagere temperatuur (55°C). De oude radiatoren werden vervangen door energiezuinige Jaga Low H2O-radiatoren. Ook werden de asbestgevelplaten aan de kopgevels verwijderd en de kopgevels en borstweringen voorzien van isolatie. Tevens werden de draai- en kiepramen vervangen door HR++-glas.

Deze complete renovatie leverde de bewoners een forse energiebesparing op, zonder dat ze geconfronteerd werden met een huurverhoging. Niet alleen de bewoners profiteren hiervan, maar ook het milieu, door een verlaagde CO2-uitstoot. Woningbouwvereniging Hoek van Holland voldoet daarmee aan de investeringsafspraak tussen VROM en AEDEAS.

Meer informatie

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • SSGN Nijmegen
  • Acaciapark
  • Hotel Modez
  • Kruisheren